View Traditional Houses - Kalamoti in a larger mapmap Εκτός από τη μεγάλη και υπέροχη φιλική και οργανωμένη παραλία της Κώμης που βρίσκεται σχεδόν 1 χιλιόμετρο από τα παραδοσιακά σπίτια, όπου μπορεί κάποιος να πάει και με τα πόδια, λίγο πιο πέρα (1500 μέτρα) θα απολαύσετε τα Μαύρα βότσαλα, μια παραλία μοναδικής ομορφιάς.
 Για όσους επιθυμούν πιο απομακρυσμένες και ήσυχες μικρές παραλίες, σας προσφέρονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού τα Βρουλίδια, η Καρύντα, όπου λειτουργούν και αναψυκτήρια και ακόμη οι παραλίες Κάτω Φανά, Σαλάγωνα, Αγία Δύναμη, Αποθήκα, Τραχήλι. Φυσικά θα θελήσετε να κάνετε κάποια μέρα και μια πιο μακρινή εκδρομή για να γνωρίσετε το αυθεντικό τοπίο στα βόρεια του νησιού με τα δάση, τις πηγές και τα μικρά χωριά σκαρφαλωμένα στα βουνά της. 

 Η γνωριμία σας με το βόρειο κομμάτι του νησιού είναι καλύτερα να γίνει σε δύο επισκέψεις. Η πρώτη από την ανατολική πλευρά όπου ξεκινώντας από Καλαμωτή και φθάνοντας στην πόλη της Χίου ακολουθούμε τη διαδρομή Βροντάδος-Λαγκάδα-Καρδάμυλα-Μάρμαρο-Αμάδες-Βίκι-Καμπιά-Φυτά-Κηπουριές-Κατάβαση και από εδώ έχουμε την επιλογή της επιστροφής από τη δυτική ή την κεντρική διαδρομή. Στη δεύτερη επίσκεψη ακολουθούμε τη διαδρομή Αρμόλια-Βέσσα (γραφική πλατεία για καφέ) Λιθί (στην παραλία υπάρχουν οι γνωστές ψαροταβέρνες), Αυγώνυμα(ταβέρνα με υπέροχη θέα ΑΣΤΕΡΙ) Ανάβατος (μοναδικής αρχιτεκτονικής αναπαλαιωμένο πέτρινο χωριό χτισμένο πάνω σε βράχο), Σιδηρούντα (εδώ στη επιστροφή μπορείτε να απολαύσετε φανταστική δύση στο Αιγαίο) Βολισσός (με τις υπέροχες δροσερές παραλίες στα Μαγεμένα, Μάναγρο και Λευκάδια…, όπου λειτουργούν και αναψυκτήρια). Κοντά βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας.

 Μετά την περιπλάνηση της ημέρας επιστρέφετε στον ήσυχο και ασφαλή φιλόξενο χώρο σας για χαλάρωση και περισυλλογή. Στη βεράντα σας ή στο χώρο του μπάρμπεκιου απολαμβάνετε τον καφέ σας , το ποτό σας, το διάβασμα ή τη μουσική σας.
map  Τα ήσυχα βράδια προσφέρονται για ένα περίπατο στη παραλία της Κώμης όπου μπορείτε να απολαύσετε στη ταβέρνα Καραβέλα ένα ήσυχο δείπνο δίπλα στο κύμα με φρέσκο ψάρι ή αν προτιμάτε περισσότερο κόσμο μπορείτε να καθίσετε στις ταβέρνες και τα μπαρ στο κέντρο της παραλίας. Αν όμως έχετε χορτάσει τη θάλασσα μπορείτε για αλλαγή να κάνετε τον περίπατο σας στο χωριό της Καλαμωτής, να συμπληρώσετε ίσως τις αγορές σας από τα τοπικά μαγαζιά, να δοκιμάσετε το σουβλάκι ‘η τις ντόπιες σπεσιαλιτέ της κυρά- Δέσποινας στο γραφικό της ταβερνάκι ή ένα αναψυκτικό σε κάποιο καφενείο της πλατείας. Αν πάλι έχετε τη διάθεση να πάτε λίγο πιο μακριά στο ψαροχώρι του Καταρράκτη, το οικογενειακό ταβερνάκι της κυρά Δάφνης <<Δροσιά>> σας περιμένει με φρέσκο ψάρι και μοναδικά ορεκτικά. Λίγο πριν το χωριό του Καταρράκτη, στο χωριό Νένητα υπάρχει το εστιατόριο της Άρτεμις όπου μπορείτε να απολαύσετε γευστικούς και φθηνούς τοπικούς μεζέδες.

 

 Θα είναι ίσως μια ευχάριστη εμπειρία αν θελήσετε να πάτε σε κάποια από τις μικρές πανηγύρεις, που γίνονται στα κοντινά εξωκκλήσια,  τιμή στον εορτάζοντα Άγιο, όπου μετά τη λειτουργία προσφέρονται στους παρευρισκόμενους μεζέδες, ούζο και αναψυκτικά ή γλυκίσματα. Πού και πότε συμβαίνουν, οι επισκέπτες μας ενημερώνονται από τον πίνακα ανακοινώσεων που υπάρχει στο χώρο του μπάρμπεκιου, όπου επίσης ενημερώνονται για τις ώρες ξεναγήσεων στα αξιοθέατα του νησιού. Επίσης χρήσιμο είανι να γνωρίζετε ΄τι στους γύρω λόφους υπάρχουν πλήθος από μονοπάτια για περιπάτους ανα΄μαεσα στα μαστιχόδεντρα και τους κήπους. Με μικρούς πρωινούς ή απογευματινούς περιπάτους μπορείτε να επισκεφτείτε τα μεσαιωνικά χωριά Καλαμωτή, Πυργί, Ολύμποι, Μεστά και το Σπήλαιο των Ολύμπων.

 

Δρομολόγια για Χίο


Με αεροπλάνο


ΑΘΗΝΑ - ΧΙΟΣ
www.olympicair.com

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΙΟΣ
www.astra-airlines.gr


Με πλοίο


ΟΛΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
www.openseas.gr

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΧΙΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΙΟΣ, ΛΑΥΡΙΟ - ΜΕΣΤΑ, ΚΑΒΑΛΑ - ΛΗΜΝΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ - ΧΙΟΣ - ΣΑΜΟΣ
www.nel.gr
www.hsw.gr

ΤΣΕΣΜΕ (ΤΟΥΡΚΙΑ) - ΧΙΟΣ
www.sunrisetours.gr
www.erturk.com.tr
www.egebirlik.eu