Χίος

 Η Χίος είναι ένα από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Το νησί είναι το 5ο σε μέγεθος ελληνικό νησί.

  Στο Νομό Χίου ανήκουν και οι Οινούσσες και τα Ψαρά. Η Χίος είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με πηγές ο πολιτισμός αναπτύσσεται από την νεολιθική περίοδο. Ανασκαφές μαρτυρούν ότι το νησί πέρασε από διάφορα στάδια πολιτισμού. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν από την Εύβοια. Το 1000 π. Χ. αποκτά μεγάλη οικονομική και ναυτική δύναμη. Το πολίτευμα που επικρατούσε στο νησί ήταν μοναρχικό. Φύλακας άγγελος ήταν ο Δίας Πελληναίος. Έπειτα από την κατάκτηση και την καταστροφή από τους Πέρσες το 493 π. Χ. το νησί σιγά- σιγά αποκτά ξανά την αυτονομία και την ανεξαρτησία του.

 Αργότερα οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που αφαίρεσαν από το νησί έργα τέχνης και η καταστροφή του νησιού ολοκληρώνεται έπειτα από σειρά ισχυρών σεισμών. Η αναδιοργάνωση του νησιού ξεκινάει ξανά τον 11ο αιώνα όπου τότε κτίζεται και το Φρούριο.

 Μετά το 1204 η Χίος περνάει στα χέρια της Κωνσταντινούπολης αλλά απελευθερώνεται το 1225. Μετά από μια σειρά περιπετειών το νησί καταλαμβάνεται από τους Γενουάτες για 2 αιώνες. Κατά τη διάρκεια αυτή αναζωογονείται το εμπόριο και η ευημερία ξαναέρχεται στο νησί. Από το 15ο αιώνα μέχρι και τον 19ο το νησί είναι υπό την κατοχή των Τούρκων. 

 Τελικά η Χίος απελευθερώνεται το 1912 όπου ενώνεται και με την Ελλάδα. Σήμερα από την πρώτη στιγμή που θα πλησιάσει κάθε επισκέπτης τη Χίο νιώθει αμέσως την αίσθηση της αρχοντιάς που συνταιριάζει με το ήμερο και το γαλήνιο που αποπνέει.

  Η Χίος άλλωστε δεν έχασε ποτέ την αυθεντικότητα της στο πέρασμα των χρόνων. Τα μεθυστικά αρώματα από τους κήπους της έρχονται να δέσουν με την ξεχωριστή μυρωδιά της μαστίχας που γεμίζει τον αέρα, κυρίως στα Μαστιχοχώρια , αλλά και με τη ναυτοσύνη της που αποτελεί παράδοση αιώνων για τους ανθρώπους της.

 Μεγάλα πλεονεκτήματα του νησιού είναι οι πεντακάθαρες, όμορφες παραλίες της, τα μεσαιωνικά χωριά της και το ιδιαίτερο χρώμα των οικισμών της, αλλά και τα αξιόλογα αξιοθέατα της.

 

 Μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού είναι τα ακόλουθα:

• Καταγωγή του Ομήρου.

• Η Σφίγγα υπήρξε σύμβολο της Χίου από την αρχαία εποχή.

• Η Χίος έχει παγκόσμιο προνόμιο της παραγωγής της μαστίχας.

• Η Μόστρα, ένα έθιμο που γιορτάζεται τις απόκριες.

• Ρουκετοπόλεμος, έθιμο Πασχαλινό.

• Καραβάκια, έθιμο Χριστουγέννων.

 

Όσον αφορά τις συγκοινωνίες σήμερα στο νησί μπορεί να έρθει κάποιος είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Στο νησί υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά με την ακτοπλοϊκή εταιρεία NEL LINES και HELLENIC SEAWAYS. Καθημερινά εκτελούνται και ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο, Μυτιλήνη, Σάμο και Σύρο. Επίσης υπάρχει καθημερινή συγκοινωνία με πλοία των εταιρειών SUNRISE TOURS και KANARIS TOURS με τις Οινούσσες, τα Ψαρά και το Τσεσμέ.

Οι αεροπορικές εταιρείες Ολυμπιακή και Aegean καθημερινά εκτελούν δρομολόγια από και προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λήμνο, Μυτιλήνη, Σάμο, Ρόδο.

 

Όσον αφορά τα καταστήματα στην πόλη είναι ανοιχτά Δευτέρα-Παρασκευή στις 08:30-14:00, Τρίτη και Παρασκευή στις 08:30-14:00 και το απόγευμα 17:30-20:30, Σάββατο 09:00-15:00 και την Κυριακή παραμένουν τα πάντα κλειστά.

Τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν καθημερινά από τις 08:30-20:30 εκτός Τετάρτη και Σάββατο που κλείνουν στις 16:00.

Οι τράπεζες λειτουργούν από Δευτέρα - Παρασκευή 08:00-14:00, Σάββατο και Κυριακή παραμένουν κλειστές.

Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν από Δευτέρα - Παρασκευή 08:00-14:00, Σάββατο και Κυριακή παραμένουν κλειστές.